Przepis na najprostsze ciasto drożdżowe z owocami, które zawsze wychodzi
Dziś mam dla Was prawdziwą petardę przepisz na najprostsze ciasto drożdżowe z owocami, które zawsze wychodzi. To najpyszniejsze ciasto drożdżowe bez zaczynu i bez zagniatania, które rozpieszcza smakiem, jest wilgotne i puszyste.
Przepis na proste ciasto drożdżowe z owocami bez zagniatania i bez zaczynu przygotowałam w formie opisowej (bez zdjęć, bo o nich zapomniałam), ale na końcu postu znajdziecie filmik z przygotowaniem ciasta krok po korku.
Składniki na ciasto drożdżowe z owocami
5 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
Niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1/2 szklanki roztopionego przestudzonego masła
3 szklanki mąki
Składniki na kruszonkę
100 g cukru
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
+ dowolne owoce
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe bez zaczynu dodajemy po kolei do miski warstwowo, następnie całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakiś czas. Czas ten u mnie jest różny. Czasem 3-4 godziny, a czasem godzina, wszystko zależy od tego, co w międzyczasie mam do zrobienia. Gdy ciasto sobie gdzieś tam leżakuje, przygotowujemy swoją ulubioną kruszonkę. Ja do ciast drożdżowych zawsze przygotowuję kruszonkę z przepisu od aniagotuje, która jest łatwa w przygotowaniu i niesamowicie pyszna (zdąża mi się zjeść połowę, zanim trafi ona na ciasto drożdżowe z owocami).
Wszystkie składniki na pyszną kruszonkę do ciasta drożdżowego zagnieść razem, po czym schłodzić w lodówce.
Przygotuj również owoce. Jak zobaczycie na filmie poniżej, robiłam ciasto drożdżowe ze śliwkami, ale śliwki możecie zastąpić dowolnymi owocami. Ja ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką robię w różnej wersji, w zależności od tego, jakie aktualnie mam owoce na działce — ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami, porzeczkami, malinami, borówkami, brzoskwiniami, jabłkami, jagodami, mix owoców. W każdej wersji smakuje obłędnie!
*kwaśne owoce możesz wcześniej za cukrować.
*owoce możesz delikatnie obtoczyć w mące ziemniaczanej, aby nie opadły na dno ciasta, choć ja nigdy tego nie robię i nigdy nic nie opada.
Gdy składniki na proste ciasto drożdżowe już sobie poleżało, należy je dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. W cieście drożdżowym będą grudki, ale spokojnie, tak ma być, w niczym to nie przeszkadza. Gotowe ciasto drożdżowe bez zagniatania wylać na blaszkę (33x25) wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie wyrównać następnie na ciasto drożdżowe wyłożyć owoce. Całość posypać kruszonką.
*jeżeli nie lubisz kruszonki, możesz ten krok pominąć.
Ciasto drożdżowe wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 40-45 min.
Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Pychotka! Muszę przyznać, że mam wielką ochotę spróbować go zrobić. ;)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są dla mnie niezwykle cenne. Ciasto wygląda wspaniale, apetycznie :) Dziękuję za słodką inspirację!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, ja dodałabym śliwki :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie brzmi prosto :) Muszę przetestować. Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń