Ciasto kawowa pianka. Pyszne ciasto dla wielbiciela kawy i nie tylko.

Pyszne ciasto na imprezy


Ci, którzy obserwują mnie na instagramie zauważyli pewnie, że bardzo lubię piec i choć nie robię tego perfekcyjnie jak osoby, które zajmują się wypiekami zawodowo, to jednak robię to z ogromną pasją i radością. Po ostatnich wiadomościach dotyczących tortu, który zrobiłam córce na urodziny, a który pokazałam na instagramie, i który o dziwo, mimo iż nie był piękny, wzbudził spory zachwyt, postanowiłam od czasu do czasu podzielić się na blogu z wami moimi sprawdzonymi przepisami na pyszne ciasta, a że akurat założyłam sobie nowy przepiśnik tylko do wypieków to była okazja do zrobienia zapomnianych już przez nas ciast i tak w miniony weekend powstało pyszne aromatyczne ciasto z kawową pianką, które zachwyci podniebienie nie tylko kawosza. Przepis na to ciasto dostałam bardzo dawno temu od znajomej.

szybkie pyszne ciasto na urodziny


Przepis na  pyszne ciasto kawowa pianka. 

przepis ciasto kawowe

Składniki:

Biszkopt

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Biszkopt możecie również upiec według własnego ulubionego przepisu.

Masa kawowa:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego ( mleko do kawy)
1 szklanka cappuccino w proszku (smak według uznania)
3 łyżeczki żelatyny
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki gorzkiego kakao


Sposób przygotowania:


Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Gdy cukier już się rozpuści, a przynajmniej znacznie zmniejszy swoją objętość, dodajemy po kolei żółtka, cały czas miksując masę. Gdy wszystko ładnie się połączy, dodajemy do masy jajecznej przesianą przez sito mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką przez chwilę, aż mąka dobrze połączy się z masą.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku grzałka góra dół bez termoobiegu przez ok. 35-40 min do tak zwanego suchego patyczka.


*Czas pieczenia może różnić się w zależności od wybranej wielkości formy. Im mniejsza im wyższa tym czas pieczenia będzie dłuższy. Im większa i niższa czas pieczenia będzie krótszy. Obserwuj ciasto. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia nie zaglądać do piekarnika, bo biszkopt nie wyjdzie. Sprawdzić patyczkiem możesz dopiero wtedy, gdy góra biszkoptu zacznie się już dość mocno rumienić.


Masa kawowa

Kawę rozpuszczalną zalej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia. Kawa będzie naszym ponczem do nasączenia biszkoptu.

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, tak by cały proszek był zakryty. Odstaw do napęcznienia na ok. 10 min.

Szklankę mleka zagęszczonego zagotuj ( najlepiej użyć do tego specjalnego garnka na mleko, aby nie przypalić mleka), następnie zalej mlekiem proszek cappuccino, wymieszaj, dodaj napęczniałą żelatynę, bardzo dokładnie wymieszaj aż do momentu rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystudzenia.

Gdy cappuccino zalane mlekiem będzie już zimne, ubij śmietankę 30% z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dolać wystudzone cappuccino, całość zmiksować krótko.

Powstałą masę schłodzić przez krótką chwilę w lodówce. W międzyczasie nasączyć biszkopt kawą rozpuszczalną, na koniec wyłożyć tężejącą masę. Całość posypać gorzkim kakao. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc. Smacznego!


Moje uwagi:

- Szklanka u mnie ma 250 ml.

- Jajka do biszkoptu najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Ja najczęściej dodaję takie prosto z lodówki i biszkopt zawsze wychodzi. Wielkość jaj jest bez znaczenia. Raz mam większe, raz mniejsze i nie robi to różnicy,

- Tak, biszkopt jest bez proszku do pieczenia. Urośnie ładnie. Biszkopt na zdjęciu robiłam na blaszce o wymiarach 36 x 24 cm. Normalnie robiąc ten biszkopt w tortownicy o wymiarach 28 cm, mogę go przekroić na dwa średniej grubości blaty, zaś piekąc w tortownicy o wymiarach 20 cm na trzy średniej grubości bądź na 2 grubsze blaty.

- Cały biszkopt robię przy pomocy miksera, nawet mąkę z masą jajeczną mieszam mikserem na niskich obrotach. Z ciastem nic się nie dzieje i zawsze wychodzi.

- Podane proporcje są na blaszkę o wymiarach 36 x 24 cm Ciasto, które widzicie na zdjęciu, robiłam na połowę tego biszkoptu, tym samym do masy dodałam 125 g mascarpone i 300 ml śmietanki 30%, dodałam również jedno opakowanie śmietan fix.

Na koniec moja rada. 

Robiąc jakiekolwiek ciasto, nigdy się do tego nie przykładajcie, nie trzymajcie się sztywno wytycznych z przepisu itp. bo później najczęściej nic nam nie wychodzi. Ja zawsze piekę na tak zwane "odpierdziel", do niczego się nie przykładam, a ciacha wychodzą jak marzenie.


Lubicie piec ciasta?

Komentarze

  1. Ciasto wygląda na smaczne, jest łatwe w przygotowaniu więc myślę, że kiedyś go przygotuję. Zapiszę sobię link do tego wpisu

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu ciasta piecze mama i co tydzień mamy coś nowego. Wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie każda ilość ciasta i kawy jest w cenie. Uwielbiam kawę i ciasto w każdych ilościach i o każdej porze.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie do końca przepadam za kawowymi deserami, wolę je jednak jako dodatek do ciasta, a nie składnik ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie przygotowywałam ciastowej pianki, a kiedyś moje dzieciaki tak bardzo ją lubiły, zatem chętnie przypomnę sobie jej kawową odsłonę. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i pewnie też tak smakuję! Zapiszę sobie ten post, aby móc kiedyś zrobić ten deserek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie prezentje się ciasto, a co do twojego wstępu - uważam, że pasja i zaangażowanie, to również istotne składniki działania w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. to ciasto niestety ale nie dla mnie nie przepdam za kawą pije ją raczej sporadycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie skorzystam z przepisu, mimo że żaden ze mnie kawosz, ale ciasto wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda na prawdę rewelacyjnie. Narobiłaś mi takiej ochoty że i może ja go zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. To motywuje mnie do dalszej pracy.

instagram