Pomysł na obiad - przepis na makaron ze szpinakiem
Kto z was lubi makarony ręka w górę! W naszym domu wszyscy je uwielbiają, dlatego dość często robię na obiad dania z makaronem w roli głównej.
Makaron ze szpinakiem sposób przygotowania
Jednym z moich ulubionych dań makaronowych jest oczywiście makaron ze szpinakiem. Danie, które może nie wygląda pięknie, ale za to, jak smakuje. Makaron ze szpinakiem przygotowuję według przepisu mojej mamy i zawsze rozpływam się nad jego cudownym smakiem, a dziś postanowiłam się z wami podzielić przepisem na przygotowanie takiego dania, które z całą pewnością zachwyci każdego miłośnika szpinaku. Ja go kocham!
Składniki:
- Paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego.
- Opakowanie sera typu feta.
- Kilka ząbków czosnku.
- Śmietanka 30% 200 g
- Opcjonalnie parmezan do posypania
- Makaron tagliatelle lub inny ok. 300 g
*Szpinak i ser feta najczęściej kupuję w biedronce.
*Szpinak przed rozpoczęciem przygotowywania dania można rozmrozić, ale nie jest to konieczne.
Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku (ilość zależy tylko od was, ale im więcej, tym lepiej. Ja dodaję zazwyczaj 6 ząbków) Całość mieszamy, chwilę gotujemy, a następnie dodajemy całe opakowanie sera typu feta. Ponownie dokładnie mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu, do momentu aż praktycznie cały powstały w garnku płyn odparuje.
W międzyczasie gotujemy dowolny makaron według przepisu na opakowaniu. Ja jak wspomniałam wcześniej, najczęściej sięgam po makaron tagliatelle, jednak tym razem sięgnęłam po makaron w kształcie muszek marki POLMAK z linii TAK, JAK LUBIĘ, bazujący na mące z pszenicy durum, która gwarantuje, że makaron się nie rozgotuje. Każda paczka makaronu z linii TAK, JAK LUBIĘ, posiada strunę, która pozwala szczelnie przechowywać resztę niewykorzystanego makaronu.
Gdy znaczna część płynu już odparuje z naszego szpinaku, dodajemy do niego całą śmietankę 30% o pojemności 200 g i gotujemy przez chwile, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem. UWAGA! Nim dodacie sól, najpierw skosztujcie sos, bo możliwe, że sam ser typu feta wystarczająco nadał słonego smaku całości.
Gotowy sos wymieszaj z makaronem, przełóż na talerz, posyp startym parmezanem (opcjonalnie) i gotowe. Smacznego!
Makaron marki Polmak w tym daniu sprawdził się rewelacyjnie! Nic się nie rozgotowało, smakuje wyśmienicie, a moje dzieci były zachwycone jego kształtem. Dzięki uprzejmości marki Polmak mogłam poznać makaron muszki z linii TAK, JAK LUBIĘ, ale nie tylko, bo w moje łapki trafiły też inne makarony: makaron spaghetti jajeczne, również z linii TAK, JAK LUBIĘ.
Makarony z linii TRADYCYJNY Z LUDWINA - wstęgi, lane kluski, gwiazdki, które będą idealne do zup.
Cannellini z linii AL DENTE oraz makaron rurki z linii Pełnoziarnisty z Ludwina.
Na stronie marki Polmak znajdziecie również wiele fajnych przepisów z wykorzystaniem makaronów zarówno w wersji na słono, jak i słodko.
Znacie makarony marki Polmak? Lubicie dania z makaronem?
*współpraca
Bardzo lubię dania z makaronem, więc to propozycja idealna dla mnie.
OdpowiedzUsuńMnie nie trzeba do makaronu namawiać. Tego nie znam, ale chętnie się przyjrzę firmie.
OdpowiedzUsuńKocham makarony i kocham szpinak, więc to połączenie, to sama miłość na talerzu. O tej porze u mnie tylko mrożony szpinaczek. ;)
OdpowiedzUsuńProste a jakie pyszne, uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam makarony
OdpowiedzUsuńCiekawy i fajny przepis, jednak nie do końca moje smaki. Jednak reszta mojej rodziny lubi takie potrawy.
OdpowiedzUsuńKocham makarony, więc to danie idealne dla mnie. W sumie robię bardzo podobny makaron dla mnie i moich dzieci.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron, zwłaszcza że to szybki pomysł na smaczny obiad. Najczęściej jadam go ze śmietanowo-szpinakowym sosem.
OdpowiedzUsuń